Kuvaaminen digitaalikameralla

Valmistelu Sommittelu Syväterävyys Valo Jälkikäsittely Alkuun

Sommittelun perussäännöt  

  • Kuvasommittelussa voi käyttää kultaisen leikkauksen matemaattista kaavaa. (katso esimerkkikuvan valkoisten viivojen muodostamaa risteystä)
  • Toinen sääntö neuvoo, että jonkin toisen tekijän tulisi kuva-alalla johdattaa katsetta kohti pääaihetta. (esimerkkikuvassa kukan lehdet johdattaa kohdetta kohti)
  • Lisäksi tulisi pääkohteen tai ainakin osan siitä erota joko sävynsä tai värinsä puolesta taustasta.

VIE HIIRI KUVAN PÄÄLLE

 

Syvyys ja perspektiivi

Vaikutelma, että jokin kohde on kuvassa kauempana kuin toinen, syntyy kun kuvassa kohteet ovat päällekkäin, yhden peittäessä osittain toisen. Pienenevässä mittakaavassa kohteet näyttävät pienemmiltä mitä kauempana ne ovat. Syvyyden vaikutelmaa voi kasvikuvauksessa lisätä syvyysterävyysaluetta lyhentämällä niin, että haluttu kohde on ainoastaan tarkka ja muu epätarkkaa.

 

 

Rajaaminen

Kasvikuvauksessa teemme kaksi rajausta. Ensin tilan/paikan, jossa aiomme kuvata kohdetta. Sen jälkeen rajaamme tästä tilasta kameran avulla parhaaksi katsomamme kuvan. Rajauksen teknisen perustan muodostaa kuvauksessa käytettävä objektiivi. Eri pituisilla objektiiveilla voi rajata eri kokoisia alueita, ja ne piirtävät eri tavalla kohteen ja sen taustan suhteet. Toinen rajaukseen vaikuttava kuvausobjektin piirre on sen syväterävyyden toisto-ominaisuus. Laajakulman syväterävyysalue on laajempi kuin normaaliobjektiivilla samalla aukkoarvolla kuvattaessa, ja teleobjektiivilla se on olennaisesti pienempi.

Lisäksi sommitteluun vaikuttavia tekijöitä

Tasapaino: Tasapainolla tarkoitetaan tilaa, jossa kuvan eri elementtien välillä vallitsee harmonia. Voimat ja vastavoimat kumoavat toisensa, eikä katsojalle synny tarvetta muuttaa kuvassa mitään.

Jännite: Kuvaan saadaan eloa vastakohtien avulla. Jännitteisyys syntyy vastakohtien rinnastuksesta ja niiden vuorovaikutuksesta. Sommittelussa käytettäviä vastakohtapareja ovat mm.: pieni - suuri, nouseva - laskeva, vaalea - tumma, kevyt - raskas, yksi - monta.

Rytmi: Visuaalinen elementti syntyy kuvan peruselementtien toistamisesta: saman suuntaiset linjat, samanmuotoiset tai -sävyiset hahmot toistuvat kuvan eri osissa. Tyhjien tilojen jättäminen elementtien väliin jäsentää kuvaa ja lisää sen rytmisyyttä. Rytmi luo liikettä ja liike luo tilaa.