Erotusmenetelmät

Seoksia voidaan erottaa toisistaan mm. suodattamalla, dekantoimalla, sentrifugoimalla, haihduttamalla, tislaamalla, sublimoimalla, uuttamalla ja erilaisilla kromatografisilla menetelmillä.

Suodatus

Jos kiinteä aine ei liukene veteen, voidaan se helposti erottaa suodattamalla. Suodatuksessa seoksen eri komponentit erotetaan suodattimen avulla. Esimerkiksi veden ja hiekan seoksen voi helposti puhdistaa kaatamalla se suodattimen läpi joka läpäisee veden, mutta hiekka jää suodattimeen. Imusuodatus toimii samoin, mutta siinä nesteen läpäisyä nopeutetaan alipaineella.

Haiduttaminen

Haihdutuksessa liuotin poistetaan kuumentamalla näytettä, jolloin liuotin yksinkertaisesti haihtuu pois. Vaarallisilla liuottimilla tulee huolehtia siitä, ettei liuotin pääse haihtuessaan huoneilmaan.

Sublimointi

Sublimoinnissa kiinteä aine muutetaan seoksesta suoraan kaasuksi ja se saadaan talteen härmistämällä se toiseen astiaan.

Tislaus

Tislauksessa käytetään hyväksi nesteiden eri kiehumislämpötiloja. Tislaamalla voidaan erottaa komponentteja nesteiden seoksista. Näyte kuumennetaan tietyn nesteenä olevan aineen kiehumispisteeseen, jolloin se kiehuu seoksesta pois. Kun aineen höyry jäähdytetään uudelleen, saadaan talteen hyvinkin puhdasta nestettä. Tislausta voidaan tehostaa alipaineella, jolloin korkean kiehumispisteen omaavat aineet saadaan kiehumaan helpommin.

Dekantointi

Dekantoinnissa erotetaan kiinteä aine nesteestä yksinkertaisesti kaatamalla astiasta neste pois, jolloin sen pohjalle jää kiinteä aine. Dekantoinnissa on oma tekniikka, jota tässä ei käydä läpi.

Sentrifugointi

Sentrifugoinnissa kevyt kiinteä aine saadaan erotettua nesteestä pyörittämällä sitä nopeasti, jolloin kiinteä aine painuu putken pohjalle ja neste voidaan erottaa putkesta.

Uutto

Uutossa käytetään hyväksi aineiden erilaisia liukoisuuksia. Uutossa astiaan (erotussuppiloon) laitetaan kaksi toisiinsa liukenematonta nestettä. Kun astiaa sekoitetaan siirtyy aineosat nesteistä toisiin liukoisuuksien perusteella.

Kromatografiset menetelmät

Kromatografisissa menetelmissä hyödynnetään aineiden erilaista sitoutumista toisiinsa. Kromatografiassa on yleensä paikallaan oleva aine (ns. kiinteä faasi) sekä liikkuva liuotin (kaasu tai neste, ns. liikkuva faasi) aineet erottuvat sen mukaan kumpaan kiinteään vai liikkuvaan faasiin ne sitoutuvat helpommin. Nykyään kromatografia on yksitärkeimmistä analyysimenetelmistä ja erilaisia faasi ja menetelmä vaihtoehtoja on useita.

Takaisin aloitussivulle.