Animaatiokoulu

Animaatiokoulu esittelee kouluanimaation vaihtoehtoja ja käytännön ohjeita kouluanimaation tekemiseksi.

 

Sisältö

 

Käsikirjoitus

Hyvin tehty käsikirjoitus ja huolella tehty ennakkosuunnittelu nopeuttaa työskentelyä editointivaihetta. Hyvin suunnitellusta on myös helppo poiketa ilman että kokonaisuus karkaa käsistä. Oppilaat voivat saada aiheekseen käsikirjoituksen päälauseen tai heidän tehtävänään voi olla myöhemmin löytää se.

Elokuvien päälauseita ovat esimerkiksi:

"Usko unelmiisi." (Peter Lord & Nick Park: "Chicken run")
"Suojele luontoa." (Andrew Stanton (ja Lee Unkrich): "Nemoa etsimässä - Finding Nemo ")

Jouko Aaltonen: Elokuvantaju- portaalissa

 

 

 

Kuvakäsikirjoitus

Kuvakäsikirjoituksessa esitellään animaation tärkeimmät kuvat. Kuvakäsikirjoitus ilmoittaa yleensä kuvakulman ja kuvakoon vaihdokset. Seuraavassa esimerkissä Jänismatkustajan kalastaja etsii salamatkustajaa kannelta ja jänis pakenee edeltä. Kohtauksessa on käytössä yleiskuva, jossa molemmat henkilöt näkyvät. Kohtaus päättyy lähikuvaan kalastajasta. Kuvakäsikirjoituksessa on tässä kohti kaksi kuvaa, jotka osoittavat kuvakoon vaihtumisen.

Lisää kuvakäsikirjoituksesta Elokuvantaju- portaalissa.

1. Kuvat ovat kohtauksesta, jossa kalastaja on huomannut Jänsimatkustajan olevan laivssaan ja etsiskelee sitä laivan kannelta. Samanaikaisesti kalastajan kurkistaessa peiton alle Jänismatkustaja siirtyy huomaamattomasti toisaalle.

 

 

 

Animointi

Piirrosanimaation ja muiden tekniikoiden välinen suurin ero on siinä, että piirrosanimaatiossa tiedetään minne ollaan menossa (alku, loppu ja mahdolliset tärkeät avainkohdat liikeradoissa). Vaha- animaatio, liituanimaatio, pala- animaatio ovat liikettä johonkin enemmän tai vähemmän määriteltyyn suuntaan. Liikkeen loppu ei ole tällöin määritelty ennalta niin tarkasti.

Animoinnissa halutaan luoda liikkeen vaikutelma näyttämällä yksittäisiä kuvia perätysten sellaisella nopeudella, että aivomme tulkitsevat ne yksittäisten kuvien sijaan liikkeeksi.

2. Alla olevat kuvat Kuvat ovat em. kohtauksesta, jossa kalastaja on huomannut Jänismatkustajan olevan laivssaan ja etsiskelee sitä laivan kannelta. Samanaikaisesti kalastajan kurkistaessa peiton alle Jänismatkustaja siirtyy huomaamattomasti toisaalle.

1 23

456

7 89

 

Yllä näet siis kuvasarjan Jänismatkustaja- elokuvasta yksittäisinä kuvina. Vie hiiri oikealla olevan alkukuvan päälle, niin näet kohtauksen animaationa.

Oikeassa elokuvassa kohtaus jatkuu lähikuvilla postuvasta jäniksestä ja sen jälkeen ihmettelevästä kalastajasta.

 

 

 

Kouluun sopivia animointitapoja

Liitutauluanimaatio

Liitutauluanimaatio on vaiheittaista piirtämistä ja soveltuu hyvin ensimmäiseksi animaatiotekniikaksi.

Vie hiiri taulun päälle ja näet oppilaiden improvisaatiota liitutauluanimaatioharjoittelussa

 

Pala-animaatio

Pala- animaatiossa hahmot on tehty leikaten tai repien kartongista, lehdistä tai omista luonnoksista.

Viereinen työ on animoitu laveerauksen päälle muumipeikkopaperinukesta ja talouspapeririekaleista.

Vie hiiri muumipeikon päälle ja näet lumisadetta pala- animaationa.

 

Piirrosanimaatio

Liikkeet piirretään kuva kuvalta ja kuvataan kuva kerrallaan sellaisenaan tai esim. taustapiirrosta vasten. Kuvat voidaan kuvata kameralla (kino, digi tai video) tai skannata skannerilla. Muista, että kuvan koon ei tarvitse olla suurempi kuin 352x576 pixeliä (VHS:n tarkkuus). Useimmat kamerat ja skannerit ottavat kuvat oletuksena jo huomattavasti tarkemmalla resoluutiolla.

Vie hiiri tuulisen maiseman päälle ja näet pyristelevän linnun tuulen riepoteltavana.

 

Esineanimaatio

Hahmoina toimivat pehmolelut, nuket ja lelut , animaatiossa liikkuvat esineet; tuolit, pöytä, kynät, kukkamaljakko jne.

Oikealla on banaanilla tehty esineanimaatio.

 

Savi- tai vaha- animaatio

Hahmot on tehty savesta tai muovailuvahasta. Tarvitaan juoni / 2-3 luonnosta. Mallin tai nuken luonne, koko ja liikeradat kannattaa selvittää etukäteen.Mitä suurempi malli/ nukke on, sitä enemmän yksityiskohtia voidaan mahduttaa. Koolla on myös vaikutus taustojen mittasuhteisiin. Tämän vuoksi kouluanimaatiossa pieni koko voi olla hyödyllisempää...

Minkälainen tukiranka nukella on, riittääkö rautalankamalli? Jos nuken asento ei ole tasapainossa, voit käyttää neuloja jalkapohjien läpi, magneetteja, tukea (jota kamera ei näe) tai siimaa... Nuken pää voi olla esim. balsapuusta, jotta se olisi kevyempi ja samalla pitää muotonsa. Samalla voidaan käyttää sarjaa silmiä ja suita.

Oikealla muovailuvahan avulla tehty animaatio.

 

Tietokoneanimaatio

Animaatio on tehty joko kokonaan tai osittain tietokoneella animoiden. Tietokoneella lasketetaan alku- ja loppupisteiden välisiä liikeratoja.

Oikealla Flash- animaatio, jossa tietokoneen avulla on laskettu muodonmuutoksia ja liikeratoja.