KUVANKESITTELYÄ NORSSISSA


Kuvankäsittelyä Norssissa Koulussamme alkoi ensimmäinen kuvankäsittelykurssi lukiolaisille marraskuussa ja jatkui siitä lähtien torstai-iltaisin ja myös viikonloppuisin helmikuuhun asti. Kurssi oli Oulun kaupungin koulujen yhteistarjottimessa, joten opiskelijoita tuli myös muista oppilaitoksista. Kurssin aikana tutkimme digitaalisen kuvan maailmaa monella eri tavalla. Tarkoituksena oli selvitellä erilaisia kuvamanipulointimenetelmiä ja kurkkia hieman tietokonetaiteen puolellekin.

Kurssilaisten innokkuus ja laaja tietokoneiden käsittelytaito avasi minunkin silmäni siihen todellisuuteen, että myös tietokoneen käytössä näkyy oma käsiala ja tyyli yhtä selkeästi kuin muussakin itseilmaisussa. Koska työskentelytapojen ja tekniikoiden kirjo oli kurssilla todella suuri, opimme toinen toisiltamme paljon uusia asioita.

Kurssi sisälsi vektorigrafiikkaa, dian ja kuvan skannauksen, tasojen käyttämistä, kloonausta, piirtämistä ja maalaamista tietokoneella. Lopputyönä tehtiin oma portfolio kurssista, ja jokainen kurssilainen sai sen tulosteena itselleen muistoksi tai työ- tai opiskelupaikan hakuun. Kyseessä oli tärkeä päänavaus, varsinkin kun ensi vuodeksi valmistuu kouluumme taito- ja taideaineiden tietokoneluokka, jossa kuvankäsittelykurssilaiset saavat käyttöönsä uudet digitaaliset siveltimet ja piirtimet sekä tulostusmahdollisuudet.

Markku Lang