Ala-asteen leirikoulutoiminta ja muu koulun ulkopuolinen opiskelu


Anja Lindh

Lehtori Pekka Tokolan yli kymmenen vuotta sitten käynnistämää leirikoulutoimintaa ja koulun ulkopuolisen työskentelyn toimintamallia on kehitelty ja monipuolistettu opettajien yhteistyönä usean vuoden ajan. Suomalaisen kulttuurimiljöön, kansallismaiseman ja oman asuinympäristön havainnointi ja tutkiminen kuuluu koulun ulkopuolisen opetuksen oppisisältöihin. Lähtökohtana on oppilaan oma kokemusympäristö, jota laajennetaan kohti laajempia kokonaisuuksia. Alussa tutustutaan lähiympäristön kohteisiin ja vähitellen toimintapiiri laajenee. Alkuopetuksen luokat ovat tehneet lyhytkestoisia, lähiympäristöön suuntautuneita opintokä yntejä ja -retkiä. Varsinainen leirikoulutoiminta on aloitettu kolmannelta luokalta. Monet toimintamuodot ovat vakiintuneet vuosittaisiksi eri luokkatasoilla, toiset taas vaihtelevat tarpeen mukaan.


Seuraavat leirikoulut ovat toteutuneet kuluneen lukuvuoden aikana:

Pallas-Hetta -alueelle suuntautunut 6-luokkalaisten vaellusleirikoulu oli 18.-22.8.97 välisenä aikana. Keskeisenä teemana oli selviytyminen ja eläminen karuissa olosuhteissa. Leirikoulun aikana tutustuttiin Lapin tuntureiden eläin- ja kasvimaailmaan sekä saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon. Ohjaajina toimivat Pekka Tokola ja Hannu Juuso.

Samanaikaisesti pidettiin vaihtoehtoinen kaupunkileirikoulu 6. luokkien oppilaille. Tarkkailun ja tutustumisen kohteena oli sekä rakennettu kulttuuriympäristö että luonnonympäristö monimuotoisine ilmiöineen. Ohjaajana toimi Markku Veteläinen.

Perinteiset Hailuodon 5-luokkalaisten leirikoulut pidettiin 25.-29.8. ja 1.-5.9. Teemana oli kuivan kangasmetsän ja meren ekologia. Ohjaajina toimivat Pekka Tokola ja opetusharjoittelijat.

3a-, 3b-, 3c- ja 4a -luokat osallistuivat Rokualla seurakuntien leirikeskuksessa pidettyyn talvileirikouluun 3.-5.3.98. Opetusohjelmaan sisältyi erityisesti hiihtotekniikoiden harjoittelua, hiihtoretkiä ja hiihtovaellusta. Lisäksi havainnointi- ja tutkimuskohteena oli Rokuan luonto ja jääkauden jäljet Rokuan maisemassa. Ohjaajina toimivat Auli Halme, Erkki Pekkala, Vesa Virta, Raija Kärkkäinen, Marja-Liisa Ahokoivu ja Eeva-Kaarina Järvinen.

Posion Korouoman rotkolaaksoon suuntautunut 5- ja 6-luokkalaisten hiihtovaellusretki toteutui 25.-26.3.98 välisenä aikana. Teemana oli selviytyminen vaativissa talviolosuhteissa ja tutustuminen luonnonsuojelualueeseen. Ohjaajina olivat Pekka Tokola, Vesa Virta ja Marja-Liisa Ahokoivu.

3-4- ja 4a -luokkien 2.-3.4.98 toimeenpanema lumileirikoulu suuntautui Oulangan kansallispuistoon, Ranuan eläinpuistoon ja Kemin Lumilinnaan. Leirikoulu liittyi luokissa toteutuneeseen Kaunis Pohjola -teemaan. Opiskeltaviin aihepiireihin sisältyivät: 1. lumen, jään ja veden tutkiminen, 2. lumi rakennus-materiaalina (lumiveistokset ja -majat), 3. lumi elinympäristönä kasveille, eläimille ja ihmisille, 4. tutustuminen erilaisiin kevättalven maisemiin sekä 5. monipuoliset liikunnan ilot (leikit, pelit, hiihto ja mäenlasku). Ohjaajina olivat Marjatta Kaikkonen, Ulla Saukkonen ja Pirkko Kerimaa.

Koulun 6.-luokkalaiset osallistuivat Finnmarkin leirikoulukeskuksessa pidettyyn Altan leirikouluun 24.5-29.5. välisenä aikana. Keskeisenä aihealueena oli elämä ja eläminen Pohjoisen Jäämeren rannalla. Ohjaajina toimivat Pekka Tokola, Markku Veteläinen, Mikko Saukkonen ja Johanna Anttonen.

Äppö-solun luokat 1b, 2a, 3a ja 4a sekä opettajat Aila Hartikainen, Veikko Sivula, Auli Halme ja Raija Kärkkäinen tekivät 22.9.97 opintoretken Utajärvelle ja Rokualle. Retkellä tutustuttiin Rokuan luontopolkuun ja kivimuseoon. Lisäksi keskityttiin erityisesti paikkakunnan syntyvaiheiden ja jääkauden vaikutusten tarkasteluun.

Kaikki alkuopetuksen luokat ovat tutustuneet Oulun paikalliskulttuuriin mm. torikäyntien ja museovierailujen aikana (Ainolan museo, merimiesmuseo, Turkansaari, Tietomaa). Myös lintu- ja muita luontoretkiä on tehty.

2b -luokan oppilaat viettivät joulukuussa opettajansa Arja-Sisko Holapan kanssa luontopäivää Timosenkosken koululla. Opintoretken aikana kierrettiin mm. luontopolku, jonka teemana oli talvinen luonto ja tontut.

1-2 -luokan oppilaat ja opettaja Kaarina Lukka tutustuivat 12.2.98 Utajärvellä sijaitsevaan Särkijärven pieneen kyläkouluun ja maaseutukylän elämään.

Äppö-solun luokat tekivät 27.5.98 opintoretken Limingan Escurial kukka- ja eläinpuistoon.

Alkuopetusluokkien sadonkor-juujuhlaan osallistuivat myoös vanhemmat ja sisarukset. Kuva Maija Wiklund


Paluu edelliselle sivulle