Jaksaako nuori, auttaako aikuinen


Pirkko Pasanen


Viime aikoina kouluterveyden-huolto on ollut näkyvästi esillä tiedotusvälineissä: suomalaisen koululaisen terveydentilasta ollaan huolissaan!

Koululaiset voivat usein huonosti

Valtakunnallisessa koululaisten terveydentilaa koskevassa tutkimuksessa on todettu, että suomalaiset koululaiset voivat huonosti. Monet fyysiset ja psykososiaaliset ongelmat ja sairaudet ovat lisääntyneet rajusti. Koululaisia näyttävä tutkimuksen mukaan vaivaavan erityisesti mielenterveys- ja sosiaaliset ongelmat, päihteiden ja huumeiden käyttö, tupakointi, päänsäryt, niska- ja hartiakivut, vatsavaivat, allergiat, astma ja niin edelleen.

Syitä huonoon vointiin

Kouluaika on lapselle ja nuorelle voimakkaan fyysisen ja psyykisen kasvun aikaa. Eri ikäkausina hän tarvitsee paljon tukea ja turvaa ympärilleen. Tähän ei aina oma perhe riitä ja perheissäkin saattaa olla suuria vaikeuksia: työttömyyttä, alkoholin liikakäyttöä, riitaisuutta, avioeroja tms. Maailma ympärillämme on sellaisessa muutoksessa, mistä saattaa syntyä turvattomuutta ja ahdistusta -- ei tarvitse kuin katsoa televisiouutisia.

Vapaa-ajan viettotavat jengeineen saattavat aiheuttaa rajuudellaan todellisia ongelmia. Yhä useammin saa nähdä miten nuori "syrjäytyy": koulu ei suju, opiskelu ei kiinnosta, päihteet ja rikollisuus astuvat kuvaan. Toisaalta myös hyvin menestyvillä ilmenee stressioireita: koulu on viime vuosien aikana kokenut voimakkaita muutoksia ja suorituspaineet ovat usein kovat.

Mitä tehdä?

Tutkijat ovat yllättyneitä paljastuneista tuloksista. Tilanteen korjaamiseksi kouluterveydenhuoltoon olisi kiinnitettävä entistä enemmän huomiota: erityisen tarpeelliseksi on nähty, että oppilaalla on koulussaan oma oppilashuolto, tuttu terveydenhoitaja ja lääkäri, jotka ennaltaehkäisevästi opastavat nuoria terveellisiin elämäntottumuksiin ja omasta kunnostaan huolehtimiseen. Tätä apua tulee olla helposti haettavissa, kun ongelmia ilmaantuu.

Koulun oppilashuollolla on edessään suuria haasteita, kun se osaltaan yrittää tukea ja auttaa pieniä, innokkaita ekaluokkalaisia kasvamaan tasapainoisiksi, terveiksi opiskelijoiksi ja aikuisiksi.

Norssissa on apu lähellä

Kouluneuvola on varmasti tuttu paikka kaikille Norssin oppilaille. Terveydenhoitaja on tavattavissa koulullamme päivittäin ja lääkäri 1-2 kertaa viikossa. Ja täytyy sanoa, että asiakkaita riittää usein jonoiksi asti, mikä onkin hyvä asia: osoittaahan se, että oppilaat osaavat ja uskaltavat hakea apua omiin terveysongelmiinsa.

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on edistää jokaisen koululaisen mahdol-lisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä siten luoda perustaa terveelle aikuisuudelle: nuoruudessa omaksuttu elämänasenne ja saadut käyttäytymis-tottumukset määräävät pitkälti sen, miten terveenä myöhemmin eletään. Koululaisen terveydenhuollon perustana ovat terveystarkastukset, joissa seurataan normaalia kasvua ja kehitystä. Koulussamme terveydenhoitajan tar-kastuksissa käyvät 1., 3., 7. ja lukion 1. luokan oppilaat. Lisäksi sekä lääkärillä että terveydenhoitajalla käyvät 5. ja 8. luokan oppilaat.Välivuosina ei koko luokan tarkastuksia ole, vaan oppilaat voivat käydä tarpeen mukaan vastaanotolla. Suuri osa kouluterveydenhuollosta muodostuukin vastaanottotoiminnasta: akuutteja sairastumisia ja pitkäaikaisia vaivoja hoidetaan päivittäin.

Yhteistyö koulumme oppilashuollon ihmisten välillä toimii hyvin. Norssissa onkin tähän erityisen hyvät mahdollisuudet: meillä on oma psykologi, kuraattori, erityisopettajat ja opot. Oppilashuoltoon kuuluvat läheisesti myös rehtorit, luokanopettajat ja luokanvalvojat. Koululaisten perheiden kanssa ollaan tiiviissä yhteistyössä aina, kun asiat niin vaativat. Oppilashuoltotyötä tekevät ihmiset toimivat yhteisesti ja kukin erikseen auttaakseen ja tukeakseen lapsen tai nuoren kasvua.

On huomattava, että edellä kerrottu monipuolinen auttajahenkilöstö on käytettävissä, kun apua haetaan. Kuitenkin oppilaan halutessa ja kulloisenkin asian luonteen mukaisesti ehdoton luottamuksellisuus ja vaitiolo ovat toiminnan vaatimuksia.

Parhaisiin tuloksiin pääsemme yhteistyöllä!


WWW-toteutus by Pekka Leinonen 1997