Tietoliikennekurssi


Radiotekniikka

Radioaallot ovat sähkömagneettista säteilyä, samoin kuin valo tai vaikkapa röntgensäteet. Radioaallot etenevät valon nopeutta, eli n. 300 000 km/s.

Radioaaltoja käytetään nykyisin monenlaiseen tiedonsiirtoon. Kauko-ohjattavia laitteita ohjataan radioaalloilla lähetettävillä signaaleilla, puheluja siirretään radiolinkkien kautta, TV- ja radioohjelmat lähetetään radioaalloilla. Radiopuhelimilla pidetään yhteyttä vaikeissakin olosuhteissa.

Radioaallot koostuvat nopeasti värähtelevistä sähkö- ja magneettikentistä. Värähtelynopeutta sanotaan taajuudeksi, ja se ilmoitetaan herzeinä (Hz). Yksi hertsi vastaa yhtä värähdystä sekunnissa.

Radioaallot jaetaan taajuuden mukaan aaltoalueisiin.

  • Pitkät aallot (LF 30-300 kHz) leviävät lähes 1000 km:n päähän, ja niitä käytetään esim. radiolähetyksissä ja lähetettäessä säätiedotuksia laivoille.
  • Keskipitkät aallot (MF 300-3000 kHz) leviävät muutaman 100 km:n päähän, ja niitä käytetään radiolähetyksiin monissa maissa.
  • Lyhyet aallot (HF 3-30 Mhz) säteilevät pitkiäkin matkoja heijastuen vuoroin maasta ja ilmakehästä. Niitä käytetään mm. kansainvälisiin radiolähetyksiin.
  • Erittäin lyhyet aallot (VHF 30-300 Mhz) etenevät suoraan. Niitä käytetään mm. televisiolähetyksissä ja poliisin ja palokunnan radioliikenteessä.
  • Ultra lyhyet aallot (UHF 300 Mhz - 3GHz) ovat radioaaltoja, joilla välitetään tv-ohjelmia. Satelliittilähetykset voivat käyttää yli 3 GHz:n taajuuksia.