Tietoliikennekurssi


Laajempi lähiverkko

Laajemmassa lähiverkossa voi olla useita keskittimiä kiinni toisissaan. Samoin kirjoittimet voidaan liittää verkkokortilla suoraan verkkoon mikrojen tapaan.

Laajemmissa lähiverkoissa on usein myös kiinteä palvelin, joka on aina käynnissä, ja voi sijaita aivan eri tilassa, kuin muut verkon laitteet. Palvelin on aina käynnissä, jotta se pystyy tarjoamaan mikroille palvelut aina tarvittaessa.

Lähiverkon palvelimen tarjoamia palveluja ovat mm.

  • Käyttäjätunnistukset. Palvelin toimii yleisesti verkon käyttäjien tunnusten säilytyspaikkana. Aina mikron käynnistyksen yhteydessä käyttäjä kirjautuu verkkoon omalla tunnuksella, ja saa tunnukselle määritetyt oikeudet verkon resursseihin.
  • Verkkokirjoitinten jonot. Kun mikrolta tulostetaan jollekkin verkon kirjoittimelle, menee tulostus aluksi palvelimen jonoon, jossa se käsitellään ja lähetetään kirjoittimelle vuorollaan. Näin mikron käyttäjän ei tarvitse odottaa tulostuksen valmistumista, vaan mikro on käytössä heti tulostuksen aloittamisen jälkeen.
    • HUOM! Usein käyttäjä ei ymmärrä, että verkkopalvelin voi olla kovassa käytössä, eikä ehdi jonoon asetettua tulostusta käsitellä heti. Yleinen virhe on yrittää tulostusta uudelleen, mutta se vain pahentaa tilannetta asettaen jonoon lisää tulostettavia töitä.
  • Jaetut levyt. Palvelin tarjoaa usein monia jaettuja levyjä eri tarkoituksiin. Levyllä oleviin tiedostoihin voidaan eri henkilöille antaa erilaisia oikeuksia. Esim. voidaan antaa oikeus joltain verkkolevyltä lukea tiedostoja, luoda uusia tiedostoja, poistaa tiedostoja tai käynnistää ohjelmatiedostoja.
  • Lisenssivalvonta. Jotkut ohjelmat voidaan asentaa jokaiselle mikrolle, vaikka niihin olisikin vain esim. 10 lisenssiä. Palvelin voi toimia laskurina ja hoitaa, että yhtä aikaa ei ole käytössä kuin sallitut kymmenen ohjelmaa. Ohjelmaa voidaan kuitenkin käyttää miltä tahansa mikrolta, jos käyttöoikeuksia on vapaana.